Filterkaffe eller stempelkaffe – hvad skal man vælge?

Vi drikker meget kaffe i Danmark. Rigtig meget endda. Det er for rigtig mange mennesker en forudsætning for at få en god start på dagen, og samtidig er kaffe ofte en grund til at invitere folk på besøg. ”Kommer du til kaffe senere i dag”? Der er flere gode grunde til, hvorfor kaffe er så populær, og hvorfor vi drikker mere og mere af det. Den sorte væske har en opkvikkende effekt, som for mange mennesker gør den uundværlig. Men derudover er der også det faktum, at kaffe ganske enkelt smager helt fantastisk. Specielt hvis man gør sig umage. Det handler både om bønnernes kvalitet, ristningen og ikke mindst brygningsmetoden. Man får således forskellige kopper kaffe afhængig af, hvilken proces bønnerne bliver udsat for. Der er mange forskellige måder, man kan brygge kaffe på, men de fleste herhjemme sværger til enten filterkaffe eller stempelkaffe. Men hvad er egentlig bedst? Og hvilke fordele og ulemper er der ved de to bryggemetoder?

Kværn bønnerne selv

Inden vi kigger nærmere på selve bryggemetoden, er der flere elementer, som man bør tage hensyn til, uanset om man brygger på en stempelkande eller via et filter. Bønnerne er alt afgørende for smagen, og der findes et utal af varianter, der varierer i smag og aroma. Der er således stor forskel på, om man bruger bønner fra eksempelvis Sydamerika eller Afrika. Det er meget op til den personlige smag, hvilken type bønner man foretrækker, men kravet til den optimale håndtering af bønnerne er identiske.

Stempelkaffe

Kaffe i stempelkande er en meget simpel måde at få en yderst lækker kop kaffe på. Man starter naturligvis med at anskaffe sig en god stempelkande, som fyldes med friskkværnede bønner. Når der brygges i en stempelkande, må bønnerne gerne have en lidt grov tekstur. Herefter koges vand og hældes over de aromatiske bønner efter et minuts tid. den sorte masse røres rundt og skal efterfølgende hvile i nogle minutter, inden man stempler. Vupti, så har man en lækker kande kaffe.

Fordele og ulemper

Der er flere rigtig gode grunde til at vælge en stempelkande, når man skal brygge sin kaffe. Først og fremmest kommer smagen i den grad til sin ret i en stempelkande, da bønnerne virkelig kommer i nærkontakt med vandet. der er således ikke noget, der adskiller bønnerne og vandet, før kaffen er klar. Derudover er der også et socialt element, der spiller en vigtig rolle. Kaffe er med til at samle folk og skabe sociale relationer, og der findes ikke noget hyggeligere end en stempel kan på morgenbordet, som man stempler efter nogle minutter. Stempelkaffe er ikke en besværlig måde at lave kaffe på, men der er andre metoder, der er nemmere. Kaffen brygges i flere tempi – dosering, kogning af vand, omrøring, stempling og rengøring. Det er måske specielt den sidste del, der kan være et irritationsmoment. Resterne af bønnerne skal ud i skraldespanden, og kanden skal rengøres hver gang. Samtidig kan der være problemer med at holde kaffen varm inde på bordet. Det gælder dog for det meste kun, hvis man køber en stempelkande i mindre god kvalitet.

Filterkaffe

De fleste ved, hvordan man brygger en kande filterkaffe, og man kan få sig en dejlig kaffe ved at lade vandet løbe ned over bønnerne og via et filter ned i kanden. Et filter placeres i maskinen, bønner kommes i og vandet hældes i beholderen oven på. Tryk på knappen, og så klarer maskinen resten for dig.

Fordele og ulemper

Det er ikke så mærkeligt, at der står rigtig mange kaffemaskiner rundt omkring i de danske hjem. Der findes velsagtens ikke en nemmere måde at brygge en kop kaffe på, og skal man eksempelvis have mange gæster, er dette den bedste metode til at brygge store mængder. Derudover kræver det minimal rengøring efterfølgende. Kanden skal bare skylles og filteret med de brugte bønner skal i skraldespanden. Det endelig resultat i koppen afhænger blandt andet af bønnerne, men også af filteret. Bruger man et ordentligt filter, slipper man for den bitre eftersmag af papir. Mange mener dog, at en stempelkande giver en mere fyldig og intens smag end filterkaffe. Igen, det afhænger i høj grad af, hvilke materialer man bruger.