Derfor skal du vælge parketgulve

Skal dit hjem have et nyt look, så kan du passende starte med at kigge på gulvet. Du har måske et gammelt og slidt gulv eller endda kedelige gulvtæpper – så er det på tide at kigger på hjemmest underlag. Men hvad skal man vælge, når der skal lægges nyt gulv? Mulighederne er uendelige – eksempelvis gulvtæpper, klinkegulv, vinylgulve og trægulve. Der er mange ting, man bør spørge sig selv om, inden man går i krig. Vil du også være glad for gulvet om et par år? Ønsker du et lyst rum med masser af friskehed eller et mørkere rum, der skaber mere hygge? Uanset hvad du ønsker, så har du optimale muligheder for at få det opfyldt med et nyt parketgulv.

Hvad er parketgulve?

Parketgulve er et yderst populært valg, når der skal lægges nyt gulv. Det er der mange årsager til. Forskellen på et plankegulv og et parketgulv er, at et plankegulv er hele lange brædder, mens parketgulve består af mindre brædder med tre små stave. Begge gulve har hver sin charme. Med et plankegulv får du et roligere look, mens et parketgulv har en anden dynamik, som giver rummet et helt nyt liv. Parketgulve er endvidere yderst holdbar, så når du først har fået det langt, kan det være en integreret del af dit hjem i rigtig mange år fremover.

Forskellige typer parketgulve

Vælger du at forkæle dine fødder med et parketgulv, er der stadig mange ting at tage stilling til. Hvilken træsort ønsker du eksempelvis? Skal det være ahorn, ask, eg, valnød eller noget helt andet? Træsorten spiller en afgørende rolle, da den både definerer underlagets hårdhed og farve. Her skal du eksempelvis overveje, om du ønsker et varmt gulv, hvilket sorter som kirsebær og valnød giver. Eller mere diskrete og stilrene sorter som eg og ahorn. Det er dog ikke kun sorten og farven, der kan variere. Du kan således også vælge det mønster, som passer lige præcis til dig. Skal brædderne ligge parallelt, som man ser i mange huse? Skal det være de klassiske sildeben, som man giver en anden dynamik? Eller måske kvadratiske parketruder, der er små stave limet sammen til en enhed. Mulighederne er mange, når du skal vælge imellem parketgulve, og du kan finde meget mere inspiration her.

Rengøring af parketgulve

Har du valgt at beklæde hjemmet med et nyt, lækkert parketgulv, har du samtidig sikret dig et slidstærkt gulv, som du kan have glæde af i rigtig mange år. Det betyder dog ikke, at det ikke skal have en tur med støvsugeren og moppen fra tid til anden. Her er det vigtigt, at du vælger det helt rigtige rengøringsmiddel, som passer til lige netop dit gulv. Det hjælper nemlig dit gulv til at holde sig frisk i endnu længere tid. Du kan helt sikkert finde det ideelle rengøringsmiddel samme sted, som du køber dit gulv. Det helt rigtige rengøringsmiddel afhænger blandt andet af, om du har et parketgulv med en lakeret overflade eller en olieret overflade. Samtidig spiller træsorten ind. Har du eksempelvis et mørkt parketgulv, skal du vælge den sæbe, der gør, at gulvet bliver rent, uden det mister farve og glans.

Der er med andre ord mange spørgsmål at tage stilling til, når du skal have nyt parketgulv, men når det først er blevet lagt, og du behandler det efter fortjeneste, kan det give huset et helt nyt liv.