Sådan foregår en øjenlaseroperation

0

Som et alternativ til optikerens store udvalg af både briller og kontaktliner, er en øjenlaseroperation blevet mere og mere udbredt. Dette skyldes ikke kun fordelene ved operationen, men også fordi at prisen nu ligger i et lejde der er til at betale, samt at teknologien på området har udviklet sig voldsomt og effektivt, hvorfor det nu er muligt at foretage operationer der ikke varer meget mere end 10 minutters tid. En øjenlaseroperation går ind og korrigerer og omformer hornhindens overflade. Når man ændrer på formen af hornhinden, ændrer man også på den vinkel hvorigennem lyset rammer øjet, og dermed opnår man et forbedret syn med grå stær. De syns fejl man oplever i forbindelse med fx nærsyn og langsyn, skyldes små buler og dale i øjet der forhindrer lyset i at blive ført ordentligt igennem øjets hornhinde og ind til nethinden og såfremt nethinden ikke modtager lyset korrekt, vil det påvirke ens syn. Derfor kan en øjenlaseroperation være en rigtig god løsning, hvis man gerne vil fungere i en dagligdag uden briller og kontaktlinser.

De krav der er for at kunne få foretaget en øjenlaseroperation er meget få; Man skal mindst 18 år og have nærsyn, langsyn eller bygningsfejl for at få foretaget en øjenlaseroperation. Derudover skal synet have været stabilt i 1-2 år og man må ikke lide af en øjensygdom, eller være gravid eller ammende. Udover det er der ingen krav eller forudsætninger. En øjenoperation kan inddeles i tre stadier: forundersøgelse, øjenlaseroperation samt den opfølgende konsultation.

Forundersøgelse

For at få foretaget en forundersøgelse, skal man tage kontakt til enten en optiker, eller til egen læge. Egen læge vil typisk herefter henvise til en optiker. Hos optikeren undersøges man med henblik på at klarligge hvilke syns fejl man har, for efterfølgende at kunne tage stilling til, hvilken type af øjenlaseroperation man passer bedst til. Omfatter syns fejlene eksempelvis nærsyn eller langsyn, kan en laseroperation være en optimal løsning, hvorimod grå stær muligvis skal behandles anderledes.

Når diagnosticeringen er på plads og man er blevet introduceret for de øjenlaseroperationer der passer bedst til én , vil man blive oplyst om de mulige risici og komplikationer der kan være efterfulgt af en laseroperation. Dermed har man som klient mulighed for, at træffe beslutning omkring gennemførelse af operationen, på bedst muligt grundlag.

Øjenlaseroperation

Selve øjenlaseroperationen starter i venteværelset, hvor man vil modtage nogle bedøvende øjendråber der skal have en vis virknings tid. Når optikeren er tilfreds med at øjnene er bedøvet tilstrækkeligt, vil man efterfølgende foretage selve operationen i et rum, hvori man bliver placeret i en stol meget lig den man ser hos tandlægen. Herefter vil en slags bøjle blive placeret foran øjnene, for at medvirke til at øjnene forbliver åbne under hele operationen.
Til at starte med skærer kirurgen en lille flap af øjet, for at nå ind til hornhinden.

Herefter bliver hornhinden behandlet af laseren, så de buler der er i hornhinden og som forstyrrer synet, bliver udjævnet. Efterfølgende bliver den afskåret flap syet på igen og operationen dermed slut. Laserbehandlingen tager ikke mere end 1-2 minutter, hvorfor det er muligt at foretage hele operationen på mellem 5-10 minutter. Efter operationen vil man få nogle flere smertestillende øjendråber, samt nogle til at tage med hjem. For at skåne øjnene mest muligt, bruger nogle klienter solbriller umiddelbart lige efter operationen, og nogle vælger at tage hjem og sove et par timer. Man vil dog mærke en forbedring i øjnene kun et par timer efter en øjenlaseroperation, og et næsten fuldt fungerende syn efter et par dage.

Opfølgende konsultation

Øjenoperation og grå stærEfter aftale med klinikken, typisk et par uger eller en måneds tid efter operationen, skal man tilbage for at have foretaget en opfølgende konsultation. Her vil man typisk få målt synet endnu en gang, samt tale om hvordan øjnene har taget imod operationen og om der har været nogle komplikationer, som optikeren skal rette ind på. Når øjenlaseroperationen er overstået vil resultatet være permanent. Der vil være meget få undtagelser, der vil være nødsaget til at få en opfølgende øjenlaseroperation. Dog skal man være indstillet på at, når man bliver ældre, vil være nødsaget til at bruge fx læsebriller. Dette skyldes at øjet, når det bliver ældre, mister noget af sin fleksibilitet og hurtighed. Når man sætter sig for at gennemføre en øjenlaseroperation, er det relevant at sætte sig ind i de mange muligheder der er inden for øjenlaseroperationer, så man vælger en operation der passer bedst til ens egne behov og syns fejl. Nogle øjenlaseroperationer er mere dybdegående og komplicerede end andre, hvorfor det er vigtigt at sætte sig ind i de mange muligheder og efterfølgende træffe beslutning på baggrund af de behov man som klient har, med udgangspunkt i de syns fejl man har. Du kan altid komme forbi  og tage en snak om det hos http://www.euroeyes.dk.

Leave A Reply

Your email address will not be published.