Boliglån – værd at vide når du skal låne

0

At vælge boliglån er en stor beslutning, der bør tages på baggrund af viden om lånemulighederne, ens økonomi, konjunkturer mm. For mange er det svært at danne sig et overblik over mulighederne.

Når du vælger boliglån er der en række ting du skal være opmærksom på. I dag er der mange forskellige mange facts, du skal tage stilling til. Når markedet og renten ændrer sig, ændrer bankernes tilbud sig også. Det betyder at mulighederne bliver sværere at overskue og at der er større risiko for at vælge et lån der potentielt kan gå hen og blive en økonomisk belastning.

Artiklen her har til formål at fjerne noget af den tvivl og usikkerhed, der ofte er forbundet med at skulle vælge boliglån. Ud over at du skal vælge dit nye hjem til dig og din familie, at det skal ligge det rigtige sted er der selvfølgelig også det økonomiske aspekt, og selvom du måske ikke synes det er det mest spændende gør du dig selv en kæmpe tjeneste ved at sætte dig ind i mulighederne og træffe et valg der gør dig glad og tryg på sigt.

Det bør du vide om boliglån

Det er umuligt at danne sig et fuldstændig overblik over lånemuligheder. Det er endnu mere umuligt at vide hvordan den økonomiske situation ændrer sig og hvilke konsekvenser det eventuelt vil få for dit lån. Så tag den med ro. Der er mange der ikke ved nok om banklån og boliglån og som ville have godt af en let forståelig gennemgang af lånene. Denne artikel er en kort introduktion til den mest grundlæggende information om forskellige former for boliglån. Det første du skal vide er, at de råd du får i markedet afhænger af hvordan situationen ser ud på markedet lige nu. Det er derfor vigtigt at du ved noget om, hvad det er for mekanismer der påvirker lån og deres omkostninger.

Der er mere end 100 forskellige boliglån at vælge imellem i Danmark, og dermed er Danmark et af de land med flest muligheder for huslån. Sagen er at der kan være mange penge at spare, hvis du formår at træffe en god nøgtern beslutning om dit lån til din bolig.

Flekslån og fastforrentede boliglån

Renten er det du betaler for at låne pengene af banken. Det er en procentsats, som du betaler løbende som regel hver måned. Flekslån og fastforrentede lån er som deres navn afslører lån som enten har en fleksibel rente eller en fast rente. Det er klart at den potentielle gevinst ved et flekslån er, at man tegner lånet nå renten er højere, men at den falder over tid. Risikoen er selvfølgelig at det er det modsatte der sker. Omvendt når man tegner et fastforrentet lån vil gevinsten være at finde hvis renten stiger og man beholder den lave rente. Kernen er at den primære spekulation der knytter sig til lån handler om renten og hvordan den bevæger sig. Sagen er bare at det er uforudsigeligt, og altså ikke til at vide hvad der sker på sigt, i den sammenhæng kan man sige at det sikreste et fastforrentet lån, der er lavet når renten er lav.

Afdragsfrie lån

Afdragsfrie lån er lån hvor du ikke betaler af på selve lånet i en årrække. Det vil sige, at din eneste udgift til lånet i den periode er renten. Ulempen er selvfølgelig, at når perioden er udløbet, står du med lige så stort et lån som du gjorde da du startede. Fordelen er, at du i den samme periode har flere penge mellem hænderne, som du kan brug til at betale af på andre dyrere lån (med højere rente) eller bruge pengene på noget du virkelig har brug for f.eks. nyt badeværelse.

Lån og risici hænger sammen

Når du låner penge er der en sammenhæng mellem hvor store omkostninger der er ved lånet, altså hvor billigt det er, hvor store risici der er. Det vil sige, at hører du om der er virkelig billigt er der sandsynligvis også forbundet potentielle farer ved det. På den anden side er lånet ikke billigt betaler du nok for den sikkerhed du får.

Omlægning af lån

Hvis du omlægger dit lån, kan der potentielt være en masse penge at spare. Grundlæggende kan man sige, at lånet stadig skal have en vis løbetid og en vis størrelse før det kan betale sig. Grunden til det er, at der en række omkostninger ved at omlægge et lån. Det er noget du kan høre mere om i din bank. Se for eksempel gennemgangen af refinansiering her.

Velovervejede lån betaler sig – den perfekte beslutning eksisterer ikke

Der er ingen der kan forudsige markedets bevægelser – desværre heller ikke dig. Derfor er det vigtigt at du hurtigt anerkender at der bare er en række ubekendte faktorer når du går ud og tegner dit lån. Så dit fokus skal være at træffe din beslutning på et fornuftigt grundlag, der passer til dit temperament og din økonomi. Hvor stor en risiko vil du løbe, hvad kommer der til at ske i dit liv. Sørg for at tænke det godt i gennem spørg om hjælp og rådgivning alt det du kan,  og træf så din beslutning på det bedste grundlag.

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.