Spiller de døde bold med hvalroskranier?

0

Ja, hvad er det egentlig, der sker oppe på Grønland? De spiser mærkelig mad, taler underlig, staver deres sprog endnu underligere og så spiller de døde – efter gammel tro, i hvert fald – bold med hvalroskranier. Sig mig, hvad er det, der foregår?

 

Historien om hvalroskranier stammer fra gamle myter, hvori grønlænderne søgte at forklare det oldgamle naturfænomen, Nordlys. Man mente dengang, at lyset opstod, når de afdødes sjæle spillede bold med kranier fra døde hvalrosser. Lyset opstod så, når kranierne fløj så hurtigt igennem luften, at de trak haler af farvet lys efter sig.

 

Selvom vi den dag i dag har lidt mere naturvidenskabelige forklaringer på, hvordan det smukke og sjældne lys dannes, er der rigtig mange, der dyrker den store fascination af naturfænomenet.

 

Hvis man er rigtig heldig kan man endda have chance for at observere Nordlyset, når man ankommer med fly til Grønland. Lyset forekommer hvert år, men ca. en gang hvert tiende år, er lysoplevelsen særlig intens og klar. I klart vejr er det altså en meget ekstrem oplevelse at være vidne til det smukke fænomen, som de gamle grønlændere forklarede på en lidt aparte måde i tidernes morgen.

 

Det 10årlige forstærkede Nordlys har dog lige haft sin sæson i år, så hvis du satser på den helt store oplevelse – enten med naturens kræfter eller hvalroshoveder, der bliver kastet på tværs af himmelen – så må du altså væbne dig med tålmodighed.

Leave A Reply

Your email address will not be published.