De forskellige måder at hænge en fladskærm op

0

Lad os sige det som det er: Der er ingen som synes det er fedt at have et stort kluntet billedrørs TV stående og fylde ud i stuen længere.

Langt det fleste danske familier har efterhånden skiftet de gamle TV ud med et nyt fladt TV, som sjældent er mere end 10 cm dybt, og for de nyeste generationer af LED modeller, ofte nede omkring 3 cm. i dybden. Det giver langt bedre muligheder for en flot indretning af stuen samtidig med at man  kan lade sit husalter blive af en ganske anseelig størrelse.

Alle fladskærms TV på markedet leveres med en fod man kan stille sit TV på, med gode muligheder for at dreje det op til 10-20 grader i hver retning. Det er langt pænere end at have et gammeldags TV stående, men det giver stadig lidt ledningsrod, og fylder noget mere, fordi en stabil bordfod til fjernsynes altid fylder noget mere i dybden for at holde fjernsynet ordentligt på plads.

Det er her muligheden for vægmontering kommer ind. Der er mange praktiske og æstetiske hensyn som gør at vægmontering af fladskærmen er den mest udbredte måde at indrette sig med en ny LED model i 2012.

I denne artikel vil jeg liste de forskellige typer af vægbeslag til fladskærme, og kort beskrive fordele og ulemper ved hver af dem. Listen tager udgangspunkt i en større guide kaldet vægbeslag til fladskærm som du kan læse hvis du har god tid.

Det helt flade vægbeslag
Som det fremgår, er der tale om et standard beslag, hor man monterer et aggregat på væggen, hvorpå man hænger nogle skinner man har monteret bag på fladskærmen. Det er en meget simpel montering, men beslaget på væggen skal være i vatter. Der er heller ikke den store fleksibilitet når skærmen først er oppe at hænge.

Stålwire beslag til LED skærme
En helt ny form for beslag, hvor man spænder en stålwire ud mellem to monteringspunkter bag på fladskærmen (typisk LED model). Herefter kan man nøjes med at hænge en enkelt skrue eller tilsvarende op på væggen og herefter hænge skærmen op som var den et billede. Det giver god mulighed for at løfte ud i skærmen efter ophængning, hvis man skal skifte kabler samt mulighed fro finjustering efter montering.

Vinkelbeslag med arm
Den klart mest fleksible løsning, hvor selve skærmen monteres på en svingarm, som kan svinge skærmen ud fra væggen i en vinkel på op til 90 grader eller mere. Det giver en mere direkte vinkel når man ser på skærmen, og man kan eksempelvis dreje den mod spisebordet, hvis man vil se nyheder mens man spiser. Til gengæld fylder beslaget lidt mere i dybden, så man ofte ikke kan få skærmen helt så tæt på væggen som ed de to ovennævnte løsninger.

Loftbeslag
Her er virkelig tale om et TV ophæng som vil noget. Man monterer en plade i loftet af stuen, og herfras kommer der en metalpind ned, hvorpå der sidder et almindeligt vægbeslag. På den måde slipper du for vægmonteringen, og det kan se ud til at TV’et nærmest svæver i den fri luft. Det kan se rigtig smart ud, men der er selvfølgelig en grænse for hvor meget vægt loftet kan holde til.

Uanset hvilken metode du benytter, så være opmærksom på at ingen beslag er stærkere end de væg eller det loft de monteres i. Snak eventuelt med en håndværker om hvad din væg kan klare, og sørg for gode skruer og rawlplugs.

Leave A Reply

Your email address will not be published.