Erhvervsklatring – alt du behøver at vide

Hvad er erhvervsklatring? 

Erhvervsklatring er et forholdsvist nyt fænomen i Danmark, og det lader til at være kommet for at blive.

Erhvervsklatring kombinerer metoder fra den helt traditionelle klatring, som vi kender allerede. Dette bliver kombineret med mere tekniske gøremål. Det kan være alt fra at male, at tage målinger, foretage reparationer og meget mere. 

Hvad kræver det, at blive erhvervsklatrer?

Erhvervsklatring kan udføres af alle former for håndværkere, da efterspørgslen på selve det job der skal udføres, kan være meget forskellig. Det kræver dog at håndværkerne tager en særlig uddannelse, så de bliver certificeret, til netop at udføre dette arbejde. 

For at blive erhvervsklatrer, skal du naturligvis være i god form. Hele uddannelse tager mellem 3 og 5 år, og består af 3 levels. Du kan dog tage level 1 på 5 dage, og herefter kan du arbejde under opsyn af en supervisor. 

Hvornår bruger man erhvervsklatring?

Erhvervsklatring bruges ofte steder, hvor det er svært at komme til med et stillads. Ellers bruges det også steder, hvor man skal udføre mindre opgaver, og vil spare til på at sætte et stillads op. Det kan eksempelvis være steder så som:

– Vindmøller, broer og dæmninger.

– Siloer, tårne og spir.

– Sportsarenaer, tagkonstruktioner og terminalbygninger.

– Historiske bygninger, kirker og kupler.

– Kraner, antenner, master og skorstene.

– Moler, skibe og offshore.

Elevatorskakte, brønde og udgravninger.

Fordele ved erhvervsklatring:

Ved at anvende denne metode, kan du nemlig opnå mange fordele. Du vil således opleve både økonomiske og tidsmæssige besparelser, da der hverken skal bruges ressourcer på stilladser, lifter eller kraner, som oftest udgør op til 40 % af et tilbud. Med denne metode kan håndværkeren effektivt og frit bevæge sig op og ned samt langs spærene på et tag.

Sikkerhed i højsædet:

Sikkerhed betyder naturligvis enormt meget, når man udfører erhvervsklatring. Der er derfor også nogle hovedregler, der er gode at følge. Eksempelvis bør man ikke være mindre end 2 ude på stedet, og derudover skal der være yderligere en supervisor, som har det største ansvar for den overordnede sikkerhed. 

Arbejderne er spændt godt fast under arbejdet, og de vil derfor ikke være i umiddelbar fare, udover det sædvanlige.