Øjenlaseroperation – hvad du ikke må før og efter operationen

Der er flere aspekter af en øjenlaseroperation, som du skal tænke over, inden du får foretaget operationen, som vil gøre øjnene mere følsomme end normalt for en periode. Det betyder, at der er flere aktiviteter, du bør undgå. Det gælder f.eks. kørsel, motion, graviditet, makeup og solskin.

Hvem kan få foretaget operationen?

Inden du overhovedet tager beslutningen, om du vil korrigere dit syn med en øjenlaseroperation, skal du først undersøge, hvorvidt du er egnet. En forundersøgelse vurderer, hvilke muligheder du og dine øjne har for at få det bedst mulige syn med en øjenlaseroperation. I forundersøgelsen undersøger øjenlægen dine øjne og får afklaring på spørgsmål samt fremlægger de forskellige muligheder for korrigering af dit syn. Nogle steder tilbyder endda gratis forundersøgelse. Det gælder bl.a. øjenlægen Peter Brinckers øjenkirurgiske klinik samt Euroeyes, som tilbyder en gratis online synsvurdering.

Hvornår kan du køre bil?

Du kan typisk allerede køre bil igen 24 timer efter operationen. Dog skal du være opmærksom på, at du i en kort periode efter øjenlaseroperationen kan opleve ekstra lysfølsomhed over for modkørendes billygter, når det er mørkt. Normalt kommer øjnene sig ret hurtigt efter en øjenlaseroperation, men alle er forskellige og det præcise tidspunkt for, hvornår du igen er klar til at køre, kan ikke garanteres før operationen. For mere komplicerede synskorrigering kan helingsperioden være længere. Vælger du at ankomme i bil, skal du derfor få nogen til at køre dig hjem efter operationen.

Kan du dyrke motion og sport?

Hvor hurtigt man igen kan dyrke sport og motion er et ofte stillet spørgsmål. Det afhænger af, hvilken type øjenlaseroperation du får foretaget. Ved Epi Lasik vil øjet være lige så robust som før øjenoperationen, men det vil være en god idé at vente en uge, før du igen dyrker sport, især hvis det er en udendørssport, som foregår i et beskidt eller støvet miljø. Ved en Lasik operation, er anbefalingen, at du venter tre uger med at dyrke motion og sport.

Hvad betyder graviditet for øjenlaseroperation?

Hvis du er gravid eller forsøger at blive det, men vil gerne have foretaget en øjenlaseroperation, bør du udsætte operationen. Hvis du vælger at få foretaget operationen inden, anbefales det, at du venter i tre måneder efter operationen, før du forsøger at blive gravid. Er du allerede gravid, lyder anbefalingen, at du venter til tre måneder efter fødslen, før øjnene gennemgår en øjenlaseroperation.

Må du bruge makeup?

Ved konsultationen lige inden operationen bør du have så lidt makeup på som muligt. Øjenlægen skal have en fornemmelse af dine naturlige øjne samt dens omkringliggende tilstand. Dit ansigt bør også være fri for makeup og cremer i 24 timer inden operationen. Under operationen bør du heller ikke have parfume, deodorant, cologne eller lotion på, eftersom lugtene kan gå ind og irritere øjet under operationen, hvilket i værste tilfælde kan påvirke operationens resultat. Når dine øjne er kommet ud på den anden side af operationen, lyder anbefalingen, at du som minimum venter 2 dage med at bruge makeup, cremer o.l.. Alt efter hvor hurtigt dine øjne kommer sig, kan der gå op til 2 uger, før du igen kan gå med makeup.

Hvordan skal du forholde dig til solen?

I de første tre måneder efter operationen skal du være ekstra omhyggelig med at benytte solbriller for at beskytte øjnene mod solens UV-stråler. Selv på en overskyet dag, hvor du ikke kan se solen, er den stadig til stede. I den første tid kan solskin føles ubehageligt for øjnene, indtil øjnene helt er kommet sig. Derudover er det også en god idé at bruge solbriller på vejen hjem efter operationen for at forhindre, at du gnider dig i øjnene.

Vigtigst af alt ved en øjenlaseroperation er, at du tager en snak med din øjenlæge, og sammen kommer frem til, hvornår du igen er klar til de forskellige aktiviteter. 
Læs mere her om, hvad du kan gøre, hvis du oplever problemer med dit syn.