Metabolisk kost

VægttabAlle metaboliske diæter har én ting til fælles: de er designet til at øge energiforbruget og accelerere stofskiftet. Generelt opnås dette gennem en omlægning af kosten: Kulhydrater er stort set forbudt i kosten, og fedt og proteiner indtages mere.

Samtidig bør du dyrke meget sport og motionere regelmæssigt, hvilket smelter yderligere kalorier og holder dit stofskifte i gang. På den måde lover nogle metaboliske diæter en vægtreduktion på op til 10 kilo inden for få uger.

Dette burde dog ikke komme som en overraskelse, og det skyldes den reducerede mængde mad under diæten. For at modvirke yo-yo-effekten er det ikke nok kun at være opmærksom på ernæring og kalorier, der indtages under en metabolisk diæt. Du bør permanent ændre dine spisevaner for at bevare din ønskede vægt på lang sigt. Derudover bør personer, der har diabetes, gigt og nyresygdom, kun bruge madplaner, der er udarbejdet af ernæringseksperter og kun starte en diæt efter at have konsulteret deres praktiserende læge.

Metabolisme (stofskifte) omfatter de enkelte trin fra fødeindtagelse, transport gennem kroppen, forarbejdning og udnyttelse af næringsstoffer til deres bortskaffelse. Dette skaber den energi, som kroppen skal bruge for overhovedet at forblive funktionsdygtig. Hver krop er forskellig og kræver forskellige mængder energi for at opretholde sine grundlæggende funktioner. Dette kaldes basisomsætningen. Selvom du ikke bevæger dig eller sover, virker dit stofskifte og forbruger energi.

Som regel gælder følgende: Jo højere basalstofskiftet er, jo mere energi udnytter kroppen i resten og jo mere arbejde skal stofskiftet udføre og være hurtigere. Det er målet med den metaboliske diæt – at sætte gang i dit stofskifte. Desværre sker det modsatte med de fleste diæter, ligesom når du sulter.

Kroppen modtager færre næringsstoffer udefra. Dette er et alarmsignal for kroppen: det skifter stofskiftet til bagbrænderen, den basale stofskiftehastighed reduceres, den metaboliske ovn bliver langsommere og langsommere, fedtaflejringerne spares eller begynder at dukke op. Man kan se et lille vægttab på vægten, men det er for det meste kun vand eller desværre muskelmasse.

Metabolisk kost: det grundlæggende

Vi har normalt ingen indflydelse på, hvor hurtigt stofskiftet virker. Nogle mennesker har simpelthen hurtigere stofskifte end andre. Disse mennesker er heldige: de bruger hurtigt deres energi og tager ikke unødigt på i vægt. De andre skal bare give deres stofskifte et boost, så der ikke samler sig fedtdepoter eller de eksisterende forsvinder. Der er forskellige typer af metaboliske diæter. De mest kendte omfatter Max Planck-diæten, blodgruppediæten og metabolisk balance.

Ernæringsplanen for en metabolisk diæt ligner menuen for en low-carb diæt: Kulhydraterne er næppe at finde i begge tilfælde. Grunden til dette er indlysende: Kulhydrater består af sukkerkonstruktioner. Sukker har direkte indflydelse på blodsukkerudsving, efter kulhydratindtagelse stiger det med det samme og falder derefter hurtigt igen. Disse udsving er farlige og kan føre til madtrang. Du føler dig sulten, selvom din krop er godt forsynet med energi i det øjeblik. Resultatet er vægtøgning.

Det kan du spise

For at en metabolisk kost skal fungere godt, skal du vælge dine fødevarer omhyggeligt. Følgende produkter bør foretrækkes i en metabolisk diæt:

Mejeriprodukter (mælk, ost, almindelig yoghurt)

Grøntsager (sojabønner, grønne bønner, aubergine, tomater, artiskokker, agurker, peberfrugter)

Kornprodukter og kartofler (fuldkornsrugbrød, fuldkorns havreflager, fuldkornsris)

Kød/fjerkræ (kylling, æg, oksekød og magert svinekød)

Fisk (karper, sild, torsk, sardin, makrel, ål, laks)

Frugt (æbler, appelsiner, grapefrugt)

Olier (raps-, hørfrø-, oliven- og valnøddeolie)