Hvad kan øjenlægen se på øjet?

Har du været til en undersøgelse hos øjenlægen, har du sikkert også prøvet at få øjendråber, som udvider dine pupiller. Udvidede pupiller giver øjenlægen mulighed bedre at se ind i øjet og finde tegn på øjensygdomme. Det er både en simpel og smertefri undersøgelse.

Vigtigheden af øjenundersøgelser

Siden 2007 er mængden af øjenpatienter ifølge Øjenforeningen steget med 30 procent. I en undersøgelse var der en stor andel af testpersonerne, som havde uopdagede eller udiagnosticerede synsnedsættelse, hvilket oftest kan afhjælpes med briller. I 2013 blev det kortlagt, at 44 procent af synstab var ukorrigerede refraktionsfejl, som også ville være undgået med både briller eller bedre briller. I dag er det også muligt at få korrigeret synet med laseroperationer. Det er operationer, som du i de flest tilfælde selv skal betale for. Øjenlaseroperationer udføres mange steder i Danmark. Hos Aarhus Øjenklinik kan Jørn Bøgh og Hanne Ehlers give et tilbud på laser synskorrigering. I Charlottenlund holder øjenlægen Peter Brincker til, som kan hjælpe med laseroperationer. Eller hvis du befinder dig i Odense, kan Annette Skovbo styrke dit syn. 

For bedst muligt at undgå uopretteligt synstab skal du altid reagere på symptomer og hurtigt tage til øjenlægen for at få stillet diagnose. Dog har mange øjensygdomme og lidelser ikke klare advarselstegn, så du kan godt risikere at have problemer i øjnene uden at vide det, hvorfor regelmæssige øjenundersøgelser er vigtigt for bevaring af godt og sundt syn. I visse tilfælde er den eneste måde at opdage sygdommen i tide at få sin øjenlæge til at udføre en udvidet øjenundersøgelse.

Øjenlægen udvider øjets pupil

Når øjenlægen giver øjendråber, er det for at udvide øjets pupiller. Ved at udvide pupillerne kan øjenlægen finde tegn på øjensygdomme, selvom du ikke selv har oplevet symptomer endnu. Pupillen udvides, når øjets center åbnes op, og irisen vokser sig større for at lukke mere lys ind. I normale omstændigheder vil pupillen selv justere sin størrelse i forhold til, hvor meget lys der er. Jo mere lys, jo mindre er pupillen. Derfor har øjenlægen brug for at tvinge pupillen til at holde sig åben, så det er muligt for dem at se og undersøge øjet. 
Udvidelsen af pupillerne gør, at øjenlægen kan undersøge de indre dele af øjet. Ved at udvide øjets pupil kan der trænge mere lys ind og dermed gøre det nemmere at se øjets indre nethinde. Ligesom når en dør åbnes til et mørkt rum. Øjet er det eneste sted på kroppen, hvorfra det er muligt at se en del af kroppens centrale nervesystem, den optiske nerve. Det er observation af den nerve, som er en essentiel del af en øjenundersøgelse. At kunne se ind til de indre dele af øjet hjælper øjenlægen til at finde tegn på almindelige øjenproblemer som grøn stær, diabetisk retinopati og AMD (aldersrelateret makuladegeneration). Jo mere pupillen er udvidet, jo mere kan øjenlægen observere.

Sådan føles det at have udvidede pupiller

Hvor ofte du bør få foretaget en øjenundersøgelse, afhænger typisk af typisk af alder, blodtryk, diabetes eller hvis du har andre i familien, som lider af grøn stær. Øjendråberne til at udvide øjet pupiller gør, at du i de efterfølgende 4-6 timer kan opleve at have sløret syn og være ekstra følsom overfor lys. Du kan evt. spørge et familiemedlem eller en ven om at følge dig hjem efter undersøgelsen.

Fordi øjnene er mere følsom overfor lys, kan det være en god idé at medbringe solbriller. Det slørede syn ses mest, hvis du forsøger at læse. Nogle kan også opleve at spændt eller anderledes følelse i øjenlågene.

Læs også Trætte øjne og ondt i hovedet? Prøv et par skærmbriller her.