Daglig tandpleje – Sådan løfter du din mundhygiejne med 3 simple trin

Mundhygiejne er ikke blot et spørgsmål om at børste tænderne. Det handler også om at fjerne plak og bakterier, som kan ophobes på tandkødet, tænderne og tungen. Ved at følge disse tre enkle trin kan du forbedre din mundhygiejne markant:

1. Brug en god tandbørste med bløde hår. Børst tænderne to gange dagligt – morgen og aften. En gammel myte går på at man ikke bør børste tænderne mere end to gange dagligt, men den holder ikke i dag. Hvis du har mulighed for det, er det altså en god ide at give tænderne en tur mere med børsten.

2. Brug tandtråd eller en såkaldt “interdentalbørster”. De fleste tænder har et lille mellemrum, hvor tandbørsten ikke kan komme til. Her ophobes lettere plak og bakterier. Tandtråd eller de små interdentalbørster kan nå ind i mellemrummene, så du fjerner alt det, der gemmer sig der.

3. Spyt ikke tandpastaen ud efter børstningen. Lad tandpastaen sidde på tænderne i 15-30 minutter, så de aktive stoffer kan virke. Spyt tandpastaen ud først efter den anbefalede tid.

Du kan også bruge tandkødsgelé eller tandlotion for at forbedre din mundhygiejne. De fleste af disse produkter indeholder antibakterielle stoffer, som hjælper til at bekæmpe bakterier. Brug dem dog ikke i stedet for tandbørsten, tandtråden eller interdentalbørsten – men kun som et supplement til din daglige tandpleje

Andre gode råd for at løfte mundhygiejnen

For dem der vil gå skridtet længere, for at løfte ens mundhygiejne, kommer her nogle ekstra trin man også kan foretage sig:

1. Brug tandkødspray/mundkødspray eller tandlotion med antibakterielle stoffer. De fleste tandkødsprayer og tandlotions indeholder kun naturlige ingredienser og er særligt udviklet til tandkødet, der kan være mere følsomt end tænderne.

2. Spis en sund og afbalanceret kost. En sund kost har en positiv effekt på mundhygiejnen, da det hjælper til at bekæmpe bakterier og holder tænderne og tandkødet sundt.

3. Drik vand i løbet af dagen. Vand hjælper til at skylle bakterierne væk og er med til at holde tænderne og tandkødet sundt.

4. Brug en tandblyant eller tandpasta med fluor. Fluor er et naturligt stof, der findes i jorden, som har vist sig at have en positiv effekt på tændernes overflade – og mindsker dermed risikoen for huller i tænderne.