Tager danskerne mange forbrugslån online?

Ja, vi danskere låner penge som aldrig før. Hver 4. dansker har et forbrugslån, som i dag kan fås uden at stille sikkerhed hos online låneudbydere, afhængigt af beløbets størrelse. De fleste online lån kan blive bevilliget og gå ind på din konto fra samme dag, som du ansøger, og op til maksimalt 5 dage senere. 

Den gennemsnitlige danske husstand har, ifølge Danmarks Statistik, en samlet gæld på næsten 860.000 kr.

Kræves der kreditvurdering?

Ifølge § 7 c i kreditaftaleloven  (8. apr. 2021) skal låneudbyderen, inden låneaftalen indgås, vurdere din kreditværdighed på grundlag af fyldestgørende oplysninger, der, hvor det er relevant, indhentes hos dig og, hvor det er nødvendigt, ved søgning i relevante databaser.

RKI – Ribers Kredit Information – bedre kendt som ”Ribers” eller ”registret for dårlige betalere”, blev grundlagt i 1971, med det primære formål at hjælpe virksomheder med at kreditvurdere virksomheder og privatpersoner, og siden da har Experian overtaget virksomheden. Experian driver nu både RKI-registret samt KreditStatus.

Her får du nogle tips fra Experian om, hvordan du undgår at komme i Ribers Kredit Information:

Hvad låner danskere penge til?

Da det ikke er et krav at oplyse, hvad du ønsker at låne penge til, når du tager et online lån, findes der ikke præcise oplysninger om, hvad danskernes forbrugslån rent faktisk anvendes til. Der er dog seks temaer, der krystalliserer sig i artikler i medierne samt ved besøg på låneudbyderenes hjemmesider, og det er forbrugslån til:

  • Ombygning i hjemmet
  • Transportmidler; Bil, motorcykel eller cykel 
  • Bryllup eller andre store begivenheder
  • Elektronik såsom iPad, mobiltelefon o.s.v.
  • Et samlelån, der samler alle lån i èt lån og dermed bringer den månedlige ydelse ned og giver mere luft i budgettet
  • Rejser

Det er naturligvis aldrig optimalt at stifte gæld og leve eller forbruge for lånte penge, men hvis din vaskemaskine, din mobiltelefon eller din bil går i stykker og skal skiftes ud, så er vi ikke rigtig gearet til at vente, indtil vi har sparet op til at købe en ny, hvilket vi var bedre til i 80`erne og 90`erne. Der er tøj, der skal vaskes NU, vi skal på arbejde NU og mobiltelefonen er næsten blevet en forlænget kropsdel, som vi ikke kan undvære.

Der er andre tidspunkter, hvor der skal holdes bryllup, konfirmation eller en bestilt drømmerejse, hvor budgettet halter bagefter og har brug for en hjælpende hånd – i form af ekstra kontanter. I det hele taget er livet uforudsigeligt, og selv de bedst lagte planer og budgetter kan blive skubbet ud af kurs af uforudsete regninger og reparationer.

Så de gode nyheder er, at hvis du laver et budget og tjekker, at der rent faktisk er luft nok i dit budget til at betale lånet tilbage indenfor din valgte tidsramme, så er der tidspunkter som de ovennævnte i de flestes liv, hvor lån penge her-og-nu-løsningen er på sin plads og kan eliminere et akut problem.Hvis du derimod ingen luft har i dit budget og regningerne tårner sig op, og din indtægt ikke kan følge med dine udgifter, så vil det være en bedre ide at søge gratis gældsrådgivning.