Marbella: Europas jetset hotspot

Byen, der er beliggende på den sydspanske kyststrækning Costa Del Sol, har i årtier været destination for jetsettere. Den sydspanske perle har da også meget at byde på lige fra smukke strande, shopping, restauranter og historiske hoteller.

Som så mange andre nuværende feriebyer startede Marbella som en lille søvnig fiskerby ud til havet. Men i 50’erne og 60’erne skete der noget. Med det økonomiske boom og dyrkelsen af fritid og ferie, var der i Europa (og andre lande i verden) opstået en ny klasse af unge rige og berømte, der holdt af at rejse verden rundt: jetsetterne. Særligt Sydeuropas var en populær destination for disse livsnydere og liebhavere.

Historisk destination

Andre destinationer, der oplevede lignende boom i disse skelsættende årtier, kan nævnes Nice, Monaco, Amalfikysten og Capri i Italien, Mykonos og Santorini i Grækenland. Og altså særligt Marbella og også Malaga i Sydspanien. Disse destinationer er stadig rejsedestinationen for verdens jetsettere i dag og er lige så populære, som de var engang. Det er samtidig et bredere udsnit af befolkningen, der har mulighed for at opleve de smukke feriedestinationer.

Men Marbella som jetsetter-destination går faktisk endnu længere tilbage. Det var nemlig allerede i 30’erne, at det spanske aristokrati begyndte at valfarte dertil. Men først i 50’erne og 60’erne, da det internationale jetsetteri opdagede byen, at Marbella for alvor fik status som et glamourøst must-go for de rige og berømte. Blandt de berømtheder, der valfartede til byen dengang, kan nævnes den franske skænhed og skuespiller Brigitte Bardot, Mr. Bond Sean Connery og store Hollywood-stjerner som Ava Gardner og Frank Sinatra.  

Stærkt tilbage efter corona

Over årene har Marbella dog haft problemer med kriminalitet og en overgang mistede byen lidt sin allure. Som resten af turistindustrien blev Marbella også hårdt ramt af coronapandmien. Men det er ikke længere tilfældet, og den spanske perle er igen på toppen af listen. De rige og berømte valfarter til byen som aldrig før, og det gælder også danske stjerner og jetsettere. Historisk set har danskere altid været glade for Spanien, og populariteten er kun taget til. Man skal ikke scrolle længe på Instagram for at falde over et opslag eller en story fra en jetsetter, der soler sig eller danser natten lang på Marbellas strande og klubber.

Blandt danske stjerner, der ynder at holde ferie i Marbella kan nævnes Amalie Szigethy, Instagram influencer Jackie Navarro, skuespiller Julie Ølgaard. Psykolog Sara Zobel delte på instagramt at hun holdt ferie i Marbella denne sommer og tidligere model Vanessa Stuhr Ellegaard delte på instagram, at hun i sommer blev gift i smukke omgivelser i Marbella.

Charme, selvtillid og lækre strande

En by som Marbella har alt, hvad man kunne ønske sig af en lækker feriedestination. Byen kan nemlig både byde på autentisk spansk charme i den gamle by, der emmer af stemning. Her kan man let søge tilflugt fra ”life in the fast lane” i de små gader og være heldig at falde over et ægte spansk taparia. Nogle bygninger dateres helt tilbage til renæssancen. Ikke langt fra den gamle by finder man Alameda Park, der er en smuk og frodig oase, hvor man let kan finde skygge fra den stærke sol. I parken finder man finde springvand, marmorbelagte gangstier og selv bænkene er belagt med typisk andalusiske, håndmalede klinker kaldes ’azulejos’. Iglesia de la Encarnación må du ikke misse. Kirken er Marbellas vigtigste kulturelle landemærke. Men lad os være ærlige og sige, at det er sandstrandene, restauranterne og nattelivet der er Marbellas virkelige tiltrækning. Dertil kan du være heldig at spotte en kendis i en af de mange luksusbiler og yachter.