Hvad symboliserer din øjenfarve?

Øjne siges at være vinduet til sjælen og et aspekt af øjnene, som kan gøre os nemme at læse, er øjenfarven. Øjenfarven er også, for nogen, noget af det første, de lægger mærke til, når de møder nye personer.

Øjets regnbuehinde

Øjenfarven kommer fra øjets regnbuehinde, der sammen med pupillen regulerer mængden af lys, som kommer ind i øjet og til nethinden. Regnbuehinden er en flad ringformet hinde, der består af bindevæv og muskelfibre. Det er musklerne, som sammentrækker eller udvider øjets pupil. Kraftigt lys gør pupillen mindre. Modsat forstørrer svag belysning pupillen, og lader mere lys komme ind.

Øjenfarvens symbolisering i fortællinger

Brune øjne

Det er den mest almindelige øjenfarve, hvor omkring 55-79% af mennesker i hele verden deler denne øjenfarve. Brune øjne gives ofte til karakterer, der er nede på jorden. Øjenfarven hænger tit sammen med pålidelighed og sund fornuft. Et eksempel er karakteren Helen Parr i De Utrolige (2004). Hun er en pålidelig mor med sund fornuft.

Grønne øjne

Det er en sjælden øjenfarve med ca. 2% i verden, der har den. Karakterer med grønne øjne er ofte vilde og har sider af sig selv, som de har svært ved at styre. De elsker eventyr. Den grønne øjenfarve er et tegn på styrke, men kan også være tegn på jalousi. En karakter med grønne øjne kan symbolisere magi. F.eks. er den magiske Harry Potter velkendt for sine grønne øjne i bøgerne (1997).

Hazel øjne

Det er ca. 5% i verden med hazel øjne. Karakterer med hazel øjne er beslutsomme og giver ikke let op. De fremstilles ofte vilde og har, ligesom grønøjede karakterer, sider af sig selv, som de har svært ved at kontrollere. Dog kan disse karakterer også, ligesom med brune øjne, være mere nede på jorden eller være en mellemting mellem brune og grønne øjne.

Blå øjne

Det er omkring 8-10%, som har blå øjne, og bliver dermed den anden mest almindelige øjenfarve i verden. Den blå øjenfarve symboliserer ofte ungdom eller naivitet. Det kan hænge sammen med, at mange babyer (ikke kun mennesker) fødes med blå øjne, før de bliver mørkere. Blå øjne kan også symbolisere uskyld og ærlighed. Denne øjenfarve er et populært valg for hovedkarakteren eller yngre karaktere. Et fint eks. på en karakter med blå øjne er Sansa fra Game of Thrones (1996), som i starten er en ung og naiv karakter.

Grå øjne

Grå øjne ses mest i Nord- og Østeuropa, men kun 1% i verden har grå øjne. Ofte bruges grå øjne til at symbolisere åndens renhed eller visdom. Øjenfarven kan også symbolisere en kold, viljestærk og utilgængelig karakter. Tidligere havde grå øjne samme betydning som blå øjne. For eks. har Katniss Everdeen fra Hunger Games (2008) grå øjne. Hun er en viljestærk og til tider utilgængelig karakter. 

Påvirker øjenfarven synets kvalitet?

Øjenfarve har ikke en tydelig indflydelse på, hvor skarpt syn man har. Men det kan have indflydelse på visuel komfort i bestemte situationer. Mørke øjne oplever mindre ubehag ved stærk sol og lys. Mørke øjne reducerer mulighed for blænding og forbedrer kontraster, fordi de reflekterer mindre lys i øjet. Mennesker med mørke øjne kan derfor have stærkere syn i situationer med høj blænding, som f.eks. at køre om natten. Samtidig så er lyse øjne heller ikke lige så beskyttet mod solens UV-stråling, da de tillader mere lys ind i øjet. At bruge solbriller med UV-block kan beskytte øjnene og mindske risikoen for at udvikle grå stær og øjenforkalkning. Øjenfarven kan altså have betydning i forhold til, hvor følsom man er overfor sollys. 

Har du lyse øjne, men vil gerne have fordelene fra mørke øjne, kan man desværre ikke bare lige skifte øjenfarve. Selvom der er kommet øjenfarve implantater, hvor man ved en operation kan få den ønskede øjenfarve, anbefales det ikke. Metoden kan have negative følger på synets kvalitet.

Forbedring af synet

Selvom skiftning af øjenfarver ikke vil styrke ens syn, så har øjenlæger heldigvis i dag smart teknologi, der kan hjælpe nogle mennesker helt af med brillerne. Laserbehandling kan være en mulig procedure til at forbedre synet. I Danmark er der mange professionelle, som tilbyder laserbehandling. I Charlottenlund kan man besøge øjenlægen Peter Brincker, som opererer med adskillige teknikker på sin klinik. Peter Brincker har kørt sin klinik som øjenlæge siden 1988. Søger man i stedet behandling for alderssyn, kan Michael Lindholts øjenklinik, Aros, være en mulighed. Det sker ved at indsætte en multifokal linse-protese i øjet, som forbedrer synet.