Hvorfor bruger man kork til vinflasker?

Vin har været en stor del af historien igennem mange århundrede, hvis ikke årtusinder. Da man i sin tid skulle bruge noget til at lukke flaskerne, så vinen ikke blev dårlig, fandt man hurtig ud af i Spanien og Portugal, at korkegen havde noget bark, som var det perfekte materiale. Korken holder på fugten i vinen, samtidig med at den forsegler imod uønskede lugte. Når man opbevarer vin med korkpropper, så skal de gerne ligge ned, så korken kan holde sig fugtig i bunden og dermed ikke smuldre ned i dine vine. Hvis de kommer til at smuldre, så vil det ødelægge vinen, dens smag og så har du et produkt, som er lige til at smide ud.

Hvordan laver man korkpropper?

Kork kommer som sagt fra korkegen, som dyrkes i Spanien og Portugal. Korken er faktisk barken på træet, som skrælles og derefter trykkes til propper, som vi kender fra vinflaskerne. Efter de er blevet trykket, så koger man propperne, så de ikke tørrer ud og dermed kan bruges til at lukke vin. Normalt er korkproppen cirka 4 cm lang, men hvis vinproducenterne gerne vil sikre sig endnu mere, så bruger de op til 6 cm lange propper til deres vinflasker.

Nogle af de bedste producenter bruger korkpropper, hvorefter de også forsegler vinene med en vokshætte. Dette er med til at holde korkproppen på plads og man ser der oftest ved mousserende vine. Her er der nemlig risiko for at vinen gærer så meget, at der ikke er plads til kulsyren.

Hvorfor bruger man stadig kork i det 21. århundrede?

Vinindustrien er en meget traditionel branche. Selvom nogle producenter er skiftet væk fra korken, så er det stadig normen på kvalitetsvin, at man bruger korkpropper. Ved billigere vine er mange dog skiftet over til enten skruelåg eller bag-in-box. Her har vinene sværere ved at modne over årene, så det er ofte vin, som skal drikkes inden for de næste 5 år, som kommer med skruelåg.

De allerbedste vine bliver stadig proppet med kork, hvor de har muligheden for at blive lagret i mange år og endda årtier. Nogle af de bedste Barbera og Merlot vin skal gerne ligge i mindst 10 år før de opnår deres fulde potentiale.

Udvid din viden inden for vin med et vinkatalog

Vinens verden er utrolig kompleks og samtidig bundet af gamle love, som er blevet lavet for flere hundrede år siden. Du finder mange konservative producenter, som stadig høster ved håndkraft og træder saften ud med deres fødder. Du finder dog også vinproducenter, som har det nyeste udstyr og giver den maks gas på eksperimenter inden for produktionen.

Hvis du gerne vil vide mere om vin, så hop over på https://druestok.dk, hvor de har samlet en lang liste af forskellige vinlande, vindistrikter, druer og vintyper. Her hjælper de dig igennem alt hvad du har brug for at vide om de forskellige slags vin, samtidig med at sproget er nemt at forstå. Der skal være plads til alle i den store vinverden og derfor er det også forfriskende med en side, hvor sproget er til alle. Der er ingen fornemme hoveder, som banker dig med svære termer, men derimod et let overblik over hvad du kan forvente af vin i et sprog, som alle vil forstå.