Ny genbehandling giver patienter synet tilbage

At leve med synsnedsættelse er at leve med en helt anderledes oplevelse af tilværelsen. En tur i skoven betyder måske, at man aldrig får træernes blade at se. En tur i supermarkedet kan blive udfordrende, da det kan være svært at finde frem til selv de mest basale hverdagsvarer. Og selv de smukkeste udsigter risikerer at blive reduceret til én stor sløring. 

Synsnedsættelse præger hverdagen på mange måder. Men på Rigshospitalet i København har 12 personer med den sjældne arvelige sygdom, retinal dystrofi, fået en helt særlig behandling med genterapi, som har givet dem synet tilbage.

En bekostelig behandling

Prisen for den eftertragtede behandling er et syvcifret beløb. Men foruden den høje pris har behandlingen også en anden, kedelig bagside. Der er nemlig ikke noget svar på, hvorvidt terapien fører en vedvarende effekt med sig. Alligevel giver behandlingen et stort håb for både læger og patienter, der ovenpå de succesfulde terapier har været vidner til noget, der mest af alt minder om mirakler.

Ifølge dagensmedicin.dk og overlæge på Rigshospitalet, Line Kessel, har patienterne oplevet store ændringer i deres hverdagsliv. Flere af dem er gået fra at være helt eller delvist blinde til nu at kunne se og få glæde af alt det, som synet giver.

Avanceret genterapi i nethinden

Den specielle behandling gives med produktet ved navn Loxturna – et genterapiprodukt, der indeholder stoffet voretigen neparvovec. Lægemidlet bruges i behandlingen af både børn og voksne med synstab grundet den nedarvede sygdom, retinal dystrofi. Sygdommen forhindrer kroppen i at danne et protein, som er nødvendigt for synet. Derfor opstår netop synstabet og i værste fald blindhed.

Men når det aktive stof i Loxturna indsprøjtes i nethinden, så bliver en kopi af det fungerende gen RPE65 overført til cellerne i nethinden. Når dette sker, får nethinden mulighed for at danne de proteiner, der er nødvendige for et funktionelt syn. Og dette har vist sig effektivt for Rigshospitalets 12 patienter, der har fået glæden ved synet tilbage.

Livsændrende øjenterapi

Øjensygdom og synsnedsættelse kan give store udfordringer i tilværelsen. Men heldigvis bliver der forsket mere og mere på området, mens teknologien også muliggør mange effektive behandlinger.

Gensygdommen retinal dystrofi er sjælden og rammer de færreste. Til gengæld døjer mange mennesker med grøn eller grå stærk, AMD og en række andre øjenkomplikationer. Disse er dog langt nemmere – og billigere – at komme til livs.

Her får du et overblik over forskellige behandlinger, der kan medvirke til at sikre dig et sundt og godt syn for fremtiden.

Tunge øjne

Problemer med øjnene behøver ikke kun relatere sig til øjensygdomme. Der kan også være tale om kosmetiske og praktiske problemer. Speciallæge i øjensygdomme, Lone Tingsgaard tilbyder blandt andet operation for tunge, øvre øjenlåg. I sin klinik i Helsingør udfører  øjenlæge Lone Tingsgaard derudover blandt andet også screeninger for diabetiske og arvelige øjensygdomme.

Øjenlaseroperation

Øjenlæge Peter Brincker er dansk pioner inden for øjenkirurgi. I sin klinik i Charlottenlund tilbyder øjenlæge Peter Brincker derfor en række af behandlinger til patienter med synsnedsættelse og øjensygdomme. Blandt andet tilbyder Peter Brincker effektive øjenlaseroperation, der ved brug af den nyeste teknologi løser problemer med grøn stær, langsynethed, nærsynethed, tynde hornhinder og bygningsfejl. Øjenlæge Peter Brincker har over 30 års erfaring og tilbyder således sine patienter trygge rammer, rådgivning og ekspertise.

AMD øjenbehandling 

Når vi bliver ældre, forandres vores syn og nethinde. Det kan videre føre til udvikling af AMD (aldersrelateret maculadegeneration). Øjenhospitalet Danmark sørger som det første i landet for, at du ikke skal døje med disse problemer. Derfor tilbyder hospitalet indsprøjtninger, der bekæmper både tør og våd AMD. På Øjenhospitalet Danmark er du sikret trygge og effektive behandlinger uden lange ventetider. Hvis du lider af AMD, kan du endda få din behandling samme dag som problemet er opstået.