Danske smykkedesignere brager frem 

De danske smykkedesignere er ved at blive etableret på det globale smykkemarked. Vi kender alle større virksomheder som Pandora og Georg Jensen, der er velkendte på international plan, men vi ser også en frembrusende bølge af nye danske smykkedesignere og iværksætterier.

Mange nye smykkedesignere

Den danske smykkeindustri er kendes ofte ved den nordiske simpelhed og holdbar materialer. Denne fællesnævner fortsætter også i den nye bølge, men vi ser samtidig flere nye og mere vågede trends. Den elegante stil beholdes, men vi ser en tendens til nytænkning og innovation i det klassiske fag. Der bliver lagt vægt på at fremhæve de feminine værdier i designet og visionen bag. Samtidig ser vi også en udvikling i prissætningen. Smukke og elegante smykker skal være et allemandseje, som alle har råd til. Om det så gælder ringe, halskæder eller øreringe.

Nordisk design efterspørges globalt

Nordisk design og stil har i de seneste år mødt enorm global efterspørgsel. Dette gælder ikke kun i smykkedesign, men især også i møbel-og interiordesign, malerier og gallerier samt tøj. Det er muligvis en udslagsgivende faktor, når man tænker på den internationale success Pandora, Georg Jensen og Ole Lynggaard har oplevet.

Den nordiske designstil er som tidligere nævnt, præget af naturlig skønhed, solide materialer og en tendens til minimalisme. Det er blevet så populært, at amerikanske designvirksomheder er begyndt, at erhverve sig samme type af stil i deres produkter. Det skyldes muligvis også, at den skandinaviske og nordiske levestil opfattes utopisk af mange. Værdierne fra Norden kanaliseres derfor over i designet. Dette ser vi også hos de nye danske smykkedesignere. Så hvis trenden fortsætter, kan håbe på, at nogle af disse nytilkommere oplever en lignede international succes.

Mere end bare smykker

Hos de nye aktører på markedet ser vi også et ophøjet fokus på tilhørende værdier, og ikke kun selve produktet. Disse værdier kan være alt fra miljøvenlig produktion til fokus på ligestilling og seksuel frigørelse. Det er en overordnet udvikling på det globale marked, som spreder sine arme længere end bare smykkeindustrien. 

Undersøgelser fra den amerikanske konglomerat, Nelson, viser at, 66% af forbrugere er mere tilbøjelige til at købe et produkt, hvis de ved, at virksomheden bag har sociale, filantropiske eller miljømæssige initiativer bag sig. Det kan på den måde være en win-win situation for den nye bølge af virksomheder; de kan sandsynligvis sælge flere produkter og samtidig gøre verden til et bedre sted.