Sådan gør du din hverdag mere bæredygtig

At omforme sin hverdag til at være mere bæredygtig handler mest af alt om at komme  ind i det rigtige mindset. Der er nemlig rigtig mange små ændringer i hverdagen, der samlet set kan bidrage stort til den individuelle miljørigtighed. I denne artikel får du tips til, hvordan du kan gøre din hverdag mere bæredygtig.

Tag cyklen

En af de helt store syndere i udledningen af CO2 er vores transportmidler. Det er selvfølgelig indlysende, at man burde vælge at køre el-eller hybridbil, hvis man har muligheden for det. De dog først ved rigitgt at blive etableret på markedet, så det ikke alle der har pengene til en ny bil. Det man kan gøre i stedet, er at undgå at bruge bilen (om det så er el, benzin eller diesel) så snart man kan. At bruge cyklen eller de gode gamle gåstænger til hverdagsærinder, der kan klares uden behov for bil, er altid foretrukket fra et miljømæssigt perspektiv. 

Mange virksomheder er endda også benytte sig af denne tilgang. For eksempel bruger en dansk rengøring-og servicevirksomhed, Hermans Danmark, udelukkende el-biler og ladcykler til transport af deres rengøringsartikler. Det er forhåbentlig en trend, der spreder sig til andre erhverv. 

Skær ned for kødet

At spise mere vegetarisk er et ømt punkt for rigtig mange mennesker. Men vi kan ikke komme uden om det faktum, at kød-industrien og den tilhørende produktion er ekstremt forurenende. Dette gælder ikke kun metangasser fra ko-prutter, som vi ellers er blevet gjort meget opmærksomme på. Det gælder også vandforbrug, el-forbrug, transport og føde-produktion til dyrene. Det er en omfattende produktion, der tydeligvis kræver enormt mange ressourcer.

Et vegansk eller vegetarisk madvalg i hverdagen, vil derfor allerede være fordelagtigt, hvis man vil leve mere bæredygtigt. Vegansk kost udleder, rundt regnet, ca. 50% mindre CO2 end en kødbaseret kost. Men det kan være svært at vende sig til. Et muligt foreslag her, vil være at starte i mindre bidder. Indfør 2 til 3 kødfrie maddage om ugen, og se hvordan det fungerer.

Undgå for meget vask

Ved at undgå for meget vask, betyder det naturligvis ikke, at vi alle skal gå rundt i beskidt og uhygiejnisk tøj. Det er blot en opfordring til at tænke over sin mængde af vask. Dette gælder tøj såvel som sengetøj. En stor del af ressourceforbruget i tekstilindustrien er nemlig i efterproduktionen – dvs. i forbrugerfasen. Tøjvask bruger ikke blot meget vand pr. omgang, men også store mængder elektricitet. Der er heldigvis begyndt at komme tøj og sengetøj der ikke skal vaskes lige så ofte. Det er en relevant udvikling, der løser et problem, mange af os har svært ved at komme uden om.

De eneste råd til at undgå for meget vask er meget simple: Hav tøjet på i lidt længere tid af gangen – det er nødvendigvis ikke beskidt efter enkelt dag. Derudover, burde man altid sørge for at fylde vaskemaskinen helt op, når man vasker og tilmed bruge “Eco” løsningen, hvis det er muligt.