Fremtidens parkering

Det har aldrig været nemt at finde parkering, og det er ikke blevet lettere de seneste år. Dette på trods af initiativer til at nedbringe bilpresset i større byer over hele verden. Men med ny teknologi kan det måske være muligt at løse problemet om den evige, universelle jagt på en parkeringsplads. Denne artikel vil dykke ned i nogle af de ideer, der kan revolutionere fremtidens parkering på globalt plan.

Automatiske parkeringspladser

Automatiske parkeringspladser er noget, der allerede er blevet prøvet af i flere a klodens storbyer, der er særligt udfordrede på parkeringspladser. Metoden går ud på at bilen bliver kørt frem på en platform, den scannes, og derefter løfter platformen sig og bilen transporteres hen på en given plads. Dette sparer store mængder plads, da bilerne ikke skal køres op i et parkeringshus af en chauffør. I stedet bliver de transporteret af en maskine. Dertil kan bilerne placeres langt tættere sammen, end hvis de skulle parkeres (og afhentes) af bilisterne selv.

Faktisk kan et automatisk parkeringshus huse op til 4 gange så mange biler på samme plads, som et konventionelt ikke-mekanisk parkeringshus. Ved anvendelse af et automatisk parkeringshus vil der altså ikke kun være plads til flere biler. Det vil samtidig ikke være nødvendigt at optage lige så meget plads for selve parkeringshuset. Disse parkeringshuse vil tage mere vertikal plads end horisontal, når det er maskiner, der parkerer bilerne. Dette har en fordel i tætbeboede byer.

Bæredygtighed i centrum

Noget lignende er i planerne i København, hvor Axel Towers vil kunne tilbyde APCOA Urban Hubs, der netop har til hensigt at optimere pladsen. Samtidig vil APCOA Urban Hubs fokusere på at tilbyde en bred vifte af bæredygtige tjenester til parkenterne. Dette indebærer blandt andet ladestandere, hvor APCOA Urban Hubs altså vil give et boost til motivationen til at skifte benzinslugeren ud med en elbil.

Parkeringsapp

Hvad hvis man kunne tjekke på forhånd, om der var ledige parkeringspladser? På den måde kan det undgås at køre rundt og rundt for at lede efter en ledig plads. Ved at anvende apps kan parkenter få real-tid information om, hvor der kan findes en ledig parkeringsplads. Studier viser, at ved denne metode reduceres tiden bilister bruger på at finde en p-plads med 43%. Systemet virker lidt ligesom det røde eller grønne lys, der signalerer om der er ledige parkeringspladser i det pågældende p-hus. Med denne metode vil du dog kunne tjekke det på en app og derfor slippe for at køre helt op til p-huset for at tjekke ledigheden.

Mindre ledetid, mindre CO2

Der er en ekstremt stor klimamæssig gevinst ved denne metode. Bilister, der kører rundt og leder efter en parkeringsplads udleder nemlig store mængder unødig CO2. Med denne app vil kørselstiden blive reduceret markant, og det vil kunne mærkes i CO2 udledningen. Dertil foreslå appen samtidig, hvor der er ledige pladser, hvilket betyder, at parkeringspladserne vil blive fyldt. Pladsen benyttes derfor langt mere effektivt, og antallet af tomme parkeringspladser vil tilmed blive reduceret. Det vil endda resultere i, at parkeringspladser til rådighed måske ikke er nødvendige, og kan lukkes og bruges til et andet formål i byerne.

Innovative løsninger på vej til Danmark

Ved disse innovative tiltag vil gøre op med mange af de problematikker, der ligger omkring parkering. Både i forbindelse med CO2 udledning, pladsmangel i større byer samt effektivitet og en positiv parkant-oplevelse. I Danmark er der flere virksomheder, der arbejder på at udvikle og implementere disse ideer. Her kan blandt andre nævnes APCOA og Urban Hubs projektet i Axel Towers. Særligt selskabets prisvindende, skalerbare platform APCOA flow kan nævnes som et resultat af APCOAs omfattende digitaliserings- og innovationsstrategi.