Derfor er algebehandling vigtigt

De fleste har nok oplevet, at boligens udendørs areal ikke ser ud, som da man flyttede ind. Terrassen og fliserne er har en henlagt farve, der grønne striber ned af murværk og hegn – og haven ser i virkeligheden bare mange år ældre ud, end den egentlig er. En algebehandling kan oftest fjerne mange af disse skønhedsfejl – og styrke vedligeholdelsen i årene frem.

I dette indlæg får du tips og tricks til at lave en algebehandling.

Algebehandling af fliser

Et godt sted at starte med algebehandlingen er fliserne. Mange husejere har efterhånden et udendørsareal med fliser. Problemet er bare, at de hurtigt bliver “grimme” hvis ikke de vedligeholdes. Den nemmeste og mest effektive måde at give fliserne en “make-over” og fjerne alger, er ved hjælp af en højtryksspuler. Højtrykspuler er et værktøj, der, som navnet indikerer, spuler vand i højtryk – dvs. med meget høj hastighed og kraft. Det er dog vigtigt at være påpasselig med spuleren, da den kan skade fliserne, hvis der bliver brugt for meget kraft. Derudover, kan det også hænde, at algerne har sat rødder under filserne. I sådan et tilfælde burde man benytte algerens eller algefjerner. Dette kemikalie burde man påføre i tørvejr og rense efter et par timer efter.

Gør træterrassen pæn igen

Hvis terrassen er af træ, kræver det at man går lidt anderledes til værks. Træterrassen påvirkes af alger i større grad end fliserne – kræver derfor også hyppigere vedligeholdelse. Først skridt i processen mod en pæn terrasse er knofedt og vand. Her burde man ikke benytte sig af højtryksspuleren, men derimod en våd klud til skrubbe algevæksten af. Hvis algerne stadig ikke forsvinder, kan man tilsvarende til fliserne benytte sig af algefjerner. Man skal dog være opmærksom på, at algefjernet er “godkendt” til træ.

For at gøre det sværere for algerne at vende tilbage, kan man hensigtsmæssigt efterbehandle sin træterrasse med imprægnering. Imprægneringsmidler burde være til at få i alm. Isenkram-butikker såsom Stark eller Silvan. Det virker desuden også til filser.

Murværk og andre facader

Facaderens er en essentiel del af en større algebehandling. Murværk, statikker, hegn osv. Kan hurtigt blive inficeret med mos og alger, som ikke kun er dårlige for udseendet, men også selve holdbarheden af strukturen. Derfor er det uhyre vigtigt, at dette bliver gjort jævnligt (når der er behov for det. Facadebehandlingen følger nogenlunde samme fremgangsmåde som fliserensen. Her burde man starte med rensning ved højtryksspuler og en omgang varmt vand. Det er her ekstremt vigtigt, at man indstiller højtryksspuleren til den facade, man vil behandle, da det hurtigt kan gøre mere skade end gavn, hvis der bliver brugt for meget kraft.

For hindre fremtidige algeangreb burde man selvfølgelig også behandle facaden med imprægnering mod alger.