Bliv klogere på fortid og nutid

Interesserer du dig for historien og historiske begivenheder? Og har du styr på, hvordan de historiske begivenheder har været med til at forme den verden vi kender i dag? Leksikongen.dk er et gratis digitalt opslagsværk, hvor du finder en lang række spændende artikler og alt fra enevælden til Koreakrigen og fra amerikanske præsidenter til De olympiske lege.

Hvad er historie og hvad kan vi bruge den til?

Leksikongen zoomer ind på nogle af de perioder og enkeltstående begivenheder, der har været med til at forme vores verden. Artiklerne kan f.eks. bruges i forbindelse med undervisning og informationssøgning eller til ren og skær fornøjelse.

Det digitale opslagsværk byder naturligvis på en lang række enkeltstående artikler men som den engelske filosof og forfatter John Donne sagde; no man is an island, og det samme kan siges om de historiske begivenheder. Ingen begivenheder står alene – alle har de forbindelse til en helhed. På Leksikongen kan du således altid finde links mellem de enkelte artikler, så du kan blive forsynet med den relevante baggrundsviden.

Læs f.eks. om Wall Street-krakket, hinduismen og Hvidstengruppen

Wall Street-krakket i 1929 var en begivenhed, som fik stor betydning for hele verden. Børskrakket sendte verdensøkonomien ud i den dybeste krise, man nogensinde havde oplevet, og panikken spredtes hurtigt. Alle ville sikre deres formue og sælge deres aktier, men de fleste endte med store tab.

Hinduismen omtales gerne som verdens ældste religion, og er i dag den religion i verden, der har tredje flest tilhængere. Det særlige ved hinduisme kontra andre religioner er, at de har ingen fælles trosbekendelse, grundlægger eller helligskrift.

De fleste danskere kender Hvidstengruppen – den danske modstandsgruppe, som var aktiv under besættelsen. Gruppen modtog britiske våben, ammunition, sprængstof og faldskærmsagenter, men blev fanget af Gestapo i 1943.