Online Reputation Management – pleje af dit digitale omdømme

Har du prøvet at Google dit eget navn? Hvis du er en helt almindelig person, dukker der sikkert nogle søgeresultater op med dine forskellige profiler på sociale medier, såsom Facebook, Twitter, Youtube og så videre. Måske er der også nogle resultater fra nogle skoler, du har gået på, hvor du optræder på en deltagerliste, eller hvis du har opnået et særligt resultat i en sportsbegivenhed, eller lignende, kan det være at der ligger en artikel om det.

MEN, det kan også være at der dukker nogle søgeresultater op, der nævner nogle ting, du af den ene eller anden årsag ikke har nogen interesse i at blive associeret med, eller der ligger nogle billeder, du ikke er så glad for fx taget mens du var fuld i byen m.v.

Dette kan i høj grad også være tilfældet for virksomheder, hvor der kan ligge uønskede søgeresultater fx i form af uberettigede negative kundeanmeldelser, usande udtalelser om virksomheden i en artikel og så videre. Den slags søgeresultater, kan gøre at folk, der søger på en virksomheds navn, fravælger den pågældende virksomhed på grund af de negative søgeresultater, og vælger en anden virksomhed i stedet for. Dette kan koste en virksomhed mange kunder, og derfor er det yderst vigtigt at man som virksomhed fremstår med et positivt omdømme i Google.

Fjern negativ eller uønsket omtale på nettet

Ved hjælp af Online Reputation Management, er det imidlertid muligt i bedste fald at fjerne den slags uønskede søgeresultater fra Google, eller i værste fald at mindske omfanget og synligheden ved at få rykket søgeresultaterne ned og væk fra side 1, så folk skal klikke sig videre til side 2, 3, eller mere, for at støde på resultaterne. Og da det er meget få mennesker, der nogensinde klikker sig videre end til side 1, når de har søgt på noget i Google, er dette i praksis ofte lige så godt som at få fjernet søgeresultatet helt fra Google.

Det er med andre ord muligt at gøre noget ved, hvad der dukker op i Google og på den måde håndtere sit, eller sin virksomheds digitale fremtoning og online omdømme.

Forskellige metoder

Der findes en række forskellige tiltag, man kan benytte sig af til håndtering af online omdømme.
Grundlæggende kan man sige at det bedste, man kan gøre, er at tage det i opløbet – dvs. at man er proaktiv, og fx sørger for at deeskalere en situation på sociale medier, der potentielt kunne ende i en shitstorm, og at man har nogle på forhånd vedtagne guidelines til, hvordan man som virksomhed tackler negativ omtale, eller utilfredse kunder, der giver deres mening til kende online fx på Facebook.

Derudover er der naturligvis også en række forskellige ting, man kan gøre for at fjerne uønskede søgeresultater, der allerede er synlige i Google, og som måske har ligget der i lang tid.

Det er altid en god idé at alliere sig med nogen, der har erfaring med Online Reputation Management såsom ATAK Nordic, som er eksperter på området, hvis man fx er havnet i en shitstorm, eller hvis man gerne vil have fjernet kompromitterende søgeresultater fra Google.