Er det farligt at ryge vandpibe?

Rygning af vandpibe er en form for rygetobak og det blev etableret i Persien og Indien for århundreder siden. Senere hen er dette blevet meget populært i vesten. En vandpibe kan kaldes for mange ting og er blandt andet kendt under navne som, Hookah, Shisha og Goza.

Apparatet i vandpiben, der anvendes til rygning af tobakken, består af en vase til vand, en skål til tobak og et rør til at føre røgen ned til vandet i vasen. Når det er i brug, brændes der kul som man kan købe specifikt til vandpiber, som opvarmer en specialtilberedt tobaksblanding og danner røgen, der filtreres gennem vandet og derefter kan indhaleres igennem en slange. Interessant nok menes det, at den originale vandpibe brugte et vandrør udskåret fra en kokosnøddeskal og mælk til at filtrere rusmidler.

Rygning af vandpibe er, ligesom alt andet rygning ikke sundt. Det kan forårsage følgende skadelige virkninger.

Rygning af vandpibe kan forsage toksiner fra røgen som kommer ind i blodbanen og bidrager til åreforkalkning, der igen hærder og forsnævrer arterierne. Slimhinden i arterierne bliver også beskadiget af røgen, hvilket fører til ophobning af en fedtaflejring, som indsnævrer arterien. Disse ændringer kan forårsage mange kardiovaskulære komplikationer såsom angina, kongestift hjertesvigt, et hjerteanfald eller et slagtilfælde.

Dertil giver vandpibe-rygning næsten samme mængde nikotin til brugerne, som cigaretter gør, derfor er nikotinafhængighed en ikke overraskende konsekvens. Nikotinen stimulerer også adrenalinproduktionen og øger dermed blodtrykket og får hjertet til at arbejde hårdere og øger risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde. I modsætning til cigaretter bliver vandpiberøg fremkaldt ved at brænde kul eller trækul, så brugerne også kan blive udsat for utroligt høje niveauer af kuliltegas. Dette niveau af kulilte i tobaksrøgen reducerer den iltbærende kapacitet i brugerens blod, så deres hjerte skal pumpe hårdere for at forsyne kroppen med tilstrækkelig ilt.

Den dag i dag er det muligt at købe vandpibetobak uden nikotin og hvis man ønsker at nyde tobak fra vandpiben, anbefales det at man overvejer købet af vandpibetobak.