3 effektive råd til at bekæmpe stress og angst

Kæmper du med stress og angst? Der er ihvertfald nok at blive stresset og angst over i disse dage: Corona, stigende inflation, krig i Ukraine, energi priser der er på himmelflugt- Puha!

Desværre kan vi jo ikke kontrollere og styre de ydre begivenheder i verden. Men vi kan alligevel gøre en masse for at give slip på tankemylder og bekymringer, og dermed mindske stress og angst.

stress

1.Dyrk Yoga, Meditation og mindfulness reducerer stress

Der er masser af undersøgelser der viser, at yoga, mindfulness og meditation virker afstressende og beroligende på dit nervesystem. Det skyldes bl.a. at du arbejder aktivt med at fordybe dit åndedræt. Et dybt og langsomt åndedræt er noget af det mest beroligende. Så find yogamåtten frem og kom i gang med at dyrke yoga, mindfulness eller meditation. Der findes masser af gratis yoga eller meditations videoer på nettet/youtube. Eller du kan også melde dig til et hold i dit lokale yoga center, og prøve forskellige stilarter af.

2. Få styr på dine bekymrende tanker

Tankemylder og bekymringer påvirker dit stress niveau. Jo mere du tillader tankemylder og bekymrende tanker at fylde, jo mere stresset bliver du. Det er fordi at stressende tanker udløser stress kemi i din krop – det aktiverer simpelthen din fysiologiske stress respons at tænke på stressende situationer. Derfor skal du lære at tænke mindre (altså tænker mindre på stressende situationer og tanker).

Når du lærer at tænke mindre, vil din hjerne helt automatisk få lov til at regulere sig selv og bearbejde dagens stress. Det eneste du skal gøre er, at give den lov til det – ved at give slip på bekymringer og tankemylder. Du kan sagtens lære at tage kontrol over dine tanker, og berolige dig selv. Din hjerne kan heldigvis trænes på præcis samme måde som du træner dine muskler.

3. Prioriter sin søvn

Det aller vigtigste hvis du er stresset eller angst, er at få nok og god nok søvn. Du skal helst sove 8 timer hver nat, nogle har brug for lidt mere søvn. Så sigt efter at få 8-9 timers søvn hver nat. Det er det der skal til for at din krop og dit sind får den hvile og restitution der er brug for.