Alt du skal vide om de nye krav til kassesystemer

Der kommer nye krav til kassesystemer

Per 1. januar 2024 kommer der nye krav til salgsregistreringssystemer – også kendt som POS systemer. Det kan herved være en god idé, at virksomheder som sælger produkter eller ydelser til privatpersoner læser op på de nye krav, da det kan have konsekvenser for deres respektive forretning. Efter beregningerne vil de nye reguleringer ramme mere end 12.000 danske virksomheder. Herudover kan Skattestyrelsen på nuværende tidspunkt pålægge virksomheder at anvende et digitalt kassesystem under visse forudsætninger.

Folketingets kamp mod sorte penge i den danske økonomi

De nye krav skal ses som et modspil til de sorte penge, som florerer i den danske økonomi.   Kravene vil herved blandt andet omfatte kiosker, købmænd, caféer og restauranter. Disse virksomheder skal ifølge de nye krav anvende kassesystemer, som udskriver en kvittering, hvor virksomhedens navn, CVR-nummer og salgsbeløb står på. Endvidere er det væsentligt, at et kassesystem automatisk lagrer digitale oplysninger om salg. Kravene kan derfor resultere i, at virksomheder må udskifte deres kassesystem til et digitalt salgsregistreringssystem. Folketingets formodning er, at de nye krav vil gøre salgsoplysningerne mere anskuelige overfor Skattestyrelsen, når der foretages kontrolbesøg.

Ændringen af krav fra den 1. juli 2021 til den 1. januar 2024

Det er ikke første gang, at der foretages en ændring af krav til kassesystemer i Danmark. Den seneste ændring trådte i kraft den 1. juli 2021, hvor Skatteforvaltningen fik muligheden for at kræve, at virksomheder fremover skulle benytte et digitalt registreringssystem. Dette skete imidlertid kun i forbindelse med, at Skatteforvaltningen havde mistanke om bedrageri eller kunne konstatere uregelmæssigheder i en virksomheds salgstransaktioner. I forlængelse heraf udtaler BDO, at myndighederne vil tage den nye lov i brug relativt hurtigt. Den 1. januar 2024 vil de yderligere reguleringer træde i kraft. Forskellen fra lovændringen i 2021 til 2024 består i, at det i 2024 vil blive lovpligtigt for virksomheder at benytte digitalt kassesystem. Virksomhederne som indbefattes skal have en omsætning på under 10 millioner kroner årligt, og er blandt andet:

  • Restauranter
  • Caféer
  • Værtshuse
  • Døgnkiosker
  • Købmænd
  • Pizzarier
  • Grillbarer
  • Og andre lignende virksomheder

Dette vil sige, at indtil den 1. januar 2024 vil virksomheder, som sælger produkter eller ydelser til privatpersoner og har en omsætning på under 10 millioner kroner årligt, ikke skulle udskifte deres kassesystemer, medmindre Skatteforvaltningen påkræver det.