Sådan kommer du i gang med at investere din opsparing

Hvad end du har en lille eller stor opsparing, så kan det være rigtig fordelagtigt at investere dine penge. 

Det skyldes at inflationen, som typisk ligger på omkring 2%, stille og roligt spiser din opsparing og gør at du kan købe mindre for dine penge.

Inflationen medfører at selvom du har 100.000 kroner på din konto i dag, så kan du ikke købe det samme for de 100.000 kroner om 10 år, som du kan i dag.

Det er klart den største grund til at komme i gang med at investere, så du undgår at dine hårdttjente penge taber købekraft og bliver mindre værd over tid.

Skal jeg investere alle mine penge på én gang?

Hvis du har en større opsparing, så kan det være voldsomt at investere alle pengene på én gang.

Her kan det være en idé at benytte sig af “dollar cost averaging”, som er en investeringsstrategi hvor du spreder dine investeringer ud over tid. 

Har du eksempelvis 100.000 kroner, så kan du i stedet for at investere alle pengene på en gang, investere 10.000 kroner af 10 omgange. På den måde undgår du at ramme toppen af markedet.

Hvad skal jeg investere i?

Der findes rigtig mange ting som du kan investere i som aktier, ejendomme, obligationer, crowdlending og kryptovaluta. 

Det der er mest udbredt at investere i, og som historisk set har givet det største afkast, er aktier. 

Hvis du ønsker at investere i aktier, så kan du vælge at købe enkelte aktier i virksomheder, som du tænker har en gunstig fremtid og er rimelig prissat på aktiemarkedet. Det kræver dog en del indsigt i markedet og hvordan man værdiansætter en virksomhed.

Det er nok også en af grundene til at mange i stedet vælger at investere i indeksfonde, som dækker over 100- eller 1000-vis af aktier, så de blot følger markedet. Denne strategi har dog også vist sig statistisk set at give det højeste afkast for privatinvestorer, hvilket gør det oplagt at købe indeksfonde frem for enkelte aktier.

Hvor kan jeg finde mere information?

Hvis du gerne vil lære mere før du kaster dig ud at investere din opsparing, så kan du finde mere information om investering på SmartMoney.dk.