En begynderguide til crowdlending

I denne begynderguide kan du lære om hvad crowdlending er og hvordan du kan komme i gang med at investere i crowdlending lån.

Hvad er crowdlending?

Crowdlending, også kendt som peer-to-peer lending, er en ny type alternativ investering, hvor man som privatinvestor kan låne penge ud til andre privatpersoner eller virksomheder.

Her overtager man i bund og grund bankens rolle og opnår et afkast på renterne på de lån man giver.

Det er muligt at investere sine penge i denne type lån på specielle investeringsplatforme til crowdlending.

Hvor stort et afkast giver crowdlending?

Afkastet ved crowdlending er relativt højt sammenlignet med mange andre lignende investeringsmuligheder som f.eks. obligationer. Det skyldes i vid udstrækning, at risikoen ved crowdlending er høj.

I skrivende stund er et afkast på omkring 10% om året ikke unormalt. Men når man tager en høj risiko som investor, så bør man også belønnes for det.

Er du ikke til høj risiko, så er der andre muligheder med lavere afkast og risiko. Så selvom de fleste crowdlending platforme på markedet har højt afkast og en høj risiko, så kan du dog også finde investeringssider indenfor crowdlending, hvor både risiko og afkast er lavere.

Er crowdlending sikkert?

Ingen investering er 100% sikker. Det samme gælder for crowdlending, som har nogle andre risici end f.eks. aktie- og obligationsinvestering.

Nogle af de risici som du bør overveje ved crowdlending inkluderer:

  • Risiko for at låntagerne ikke tilbagebetaler sin gæld
  • Risiko for at platformen går konkurs
  • Risiko for en kommende recession

Langt de fleste investeringsplatforme med fokus på crowdlending gør en del for at sikre forbrugerne mod ovenstående risici. Det er dog stadig meget relevant at overveje både disse og andre risici før man investerer med denne alternative investeringstype.

Privat- eller virksomhedslån?

Hvis du gerne vil i gang med crowdlending, så skal du være opmærksom på at der er to typer af lån i branchen.

Den første og mest udbredte er udlån til privatpersoner. Her låner du basalt dine penge ud til forbrugslån og lignende. Lånene kommer typisk med en tilbagekøbsgaranti, som stilles af lånevirksomheden eller platformen du investerer på.

Herudover er der i de senere år også kommet en del crowdlending platforme, som fokuserer på lån til virksomheder. Her er det typisk ejendomsprojekter man låner penge ud til. På nogle platforme er det sågar muligt at få ejerandele i ejendomsprojekterne i stedet for blot at låne penge ud til dem.

Selvom de fleste crowdlending platforme som fokuserer på virksomheder, har med ejendomme at gøre, så er det også muligt at låne penge ud til andre spændende virksomhedsprojekter på nogle få platforme.

Hvilken crowdlending platform skal jeg vælge?

Hvilken crowdlending platform du skal vælge, afhænger i høj grad af de ovennævnte faktorer.

Herudover er det som dansk investor værd at vide at du både kan investere på danske og udenlandske crowdlending platforme.

Fordelen ved de danske crowdlending platforme er at de ofte indberetter skatten for dig. Derimod kan der være mangel på investeringsmuligheder på danske platforme, hvorfor mange danskere i stedet vælger at bruge nogle af de mange populære europæiske crowdlending platforme.