Sådan gør du hvis du har tandlægeskræk

Mange dropper at gå til tandlægen efter de er fyldt 18, da tandlægeregningen fra denne alder ikke længere køre over det offentlige. Dette medvirker til at mange ikke får tjekket deres tænder jævnligt, hvilket kan føre til alvorlige betændelser og andre sygdomme, som kan have følge skader. Det er derfor en god ide at gå regelmæssigt til tandlægen og få renset tænderne, fjernet tandsten og andre mere almene indgreb, således at du kan holde dine tænder sunde og raske, og på sigt slippe for større indgreb, der tærer på kontoen.

Mulige årsager til tandlægeskræk

Mange lider desuden af tandlægeskræk, som ofte kommer af barndoms traumer og egne oplevelser, eller en fobi man har opbygget uafhængigt af andre, som omhandler selve frygten for smerten, der foresages af indgreb i tænder og tandkød. Andre har skabt frygten som en konsekvens af at vedkommendes forældre har haft tandlægeskræk, som ikke nødvendigvis er rationelt forekommet, som følge af en konkret oplevelse. Følgende afsnit vil netop dække fænomenet tandlægeskræk, som for mange der ikke lider af førnævnte, kan virke uhåndgribeligt og uforstående, og hvad du selv kan gøre for at mindste din frygt for at gå til tandlægen. Særligt i københavnsområdet og på vestegnen, oplever tandlægerne at patiententerne har problemer med tandlægekræk, og derfor har det de senere år været et stort fokus hos tandlægerne i dette geografiske område. Hvis du lider af tandlægeskræk er det derfor anbefalelsesværdigt at bestille tid hos en tandlæge i Køge ,Solrød eller omegn, hvis du er bosiddende på Sjælland.

Hvordan kan man forebygge/behandle tandlægeskræk?

  1. Første skridt er at acceptere at man har en skræk eller fobi for tandlægere, og dermed være eksplicit over for tandlægen, hvordan du generelt har det med tandlæge besøg.
  2. Man kan også vælge at søge hjælp udrefra i form af psykologhjælp eller anden terapi, der muligvis kan hjælpe med at overkomme de negative forestillinger om konsekvenserne ved at gå til tandlæge.
  3. Fortæl om angsten til tandlægen inden du møder op på tandlægeklinikken, og forudbestil en tid, hvor du samtidig får taget en snak om selve behandlingen, og hvad der konkret skal gøres ved dine tænder.
  4. Ring til en akut tandlæge, hvis du i dagene op til tandlæge besøget oplever ekstra smerte i tænderne, eller har behov for en at snakke med ved pludseligt opstået angst.
  5. Det er også en god ide at tag et familiemedlem til klinikken.
  6. Bed om lokalbedøvelse, så man ikke mærker smerte i tænderne og tandkødet.
  7. Bed om at tandlægen forklare og fortæller hvad han eller hun er i gang med, og hvorfor vedkommende gør det.