Osteopatisk behandling af seneskedehindebetændelse

Mange mennesker oplever på et tidspunkt i livet at blive ramt af betændelse i eller omkring sener i kroppen. Den mest kendte form er seneskedehindebetændelse, som typisk giver smerter i håndledet. Tilstanden er ofte kompliceret og langvarig og kan give store gener for den enkelte i hverdagen. I mange tilfælde kan tilstanden være behandlingskrævende. 

Danni Petersen er medejer af Osteopaterne i Skanderborg og Horsens, og han møder i sin klinik mange patienter med gener, som er relateret til betændelsestilstande i senerne. I følge Danni er det afgørende, at man som behandler har en holistisk (helhedsorienteret) tilgang til denne type udfordringer, da der kan være flere faktorer, der forårsager betændelsestilstanden. Derfor kan osteopati ifølge Danni være en oplagt behandlingsform til denne type gener. 

Osteopati – en helhedsorienteret behandlingsform

Osteopati er en helhedsorienteret manuel behandlingsform, hvor behandleren primært bruger sine hænder som redskab. Osteopati er baseret på traditionelle sundhedsvidenskabelige fag som anatomi, neurologi, fysiologi, biomekanik og patologi. Osteopati adskiller sig fra andre manuelle behandlingsformer ved netop at have fokus på kroppen som helhed og behandle alle kroppens systemer, dvs. både muskel-skelet-systemet, organsystemet, nervesystemet og kraniosakralsystemet. 

På den måde er det muligt at analysere sig frem til komplekse sammenhænge og årsager til smerte eller andre symptomer. Hensigten med osteopati er at finde og behandle den korrekte årsag til smerte eller symptomer, og der tages derfor også udgangspunkt i patientens sygdoms- eller skadeshistorie og generelle sundhed og livsstil. En osteopat er således trænet i at se, hvordan kroppens systemer påvirker hinanden, og behandlingen består blandt andet i at mobilisere og manipulere led, stimulere kar og nerver, og lave udstræk af væv.  

Behandling af seneskedehindebetændelse

I forhold til seneskedehindebetændelse, oplever Danni Petersen ofte, at der også er andre problematikker involveret. Det kan fx være nakkesmerter, stivhed i brystkassen og problemer omkring åndedrætsmuskelen. Hvis smerterne omkring håndleddet er til stede i begge sider, kan det hormonelle system og fordøjelsen også være involveret. Osteopatisk behandling af seneskedehindebetændelse vil derfor tage udgangspunkt i en grundig undersøgelse og behandling af alle kroppens systemer. 

Derudover er det ifølge Danni Petersen afgørende, at man som behandler danner sig et overblik over patientens evne til at hele og restituere, særligt når det handler om betændelsestilstande i kroppen. Her kan både stress, kost, søvn og rygning spille ind. Det er derfor vigtigt, at der udover selve den manuelle behandling sættes fokus på patientens generelle sundhed og livsstil, hvis betændelsestilstanden skal forsvinde helt. Det kan også være oplagt at kombinere den manuelle behandling med øvelsesvejledning. 

Du kan læse mere om osteopatisk behandling af seneskedehindebetændelse på Osteopaternes hjemmeside.