Din byggesagkyndige kan meget mere end blot skrive en tilstandsrapport

Mange drømmer om at bygge deres eget hus. Der skal mange overvejelser til og det er en stor beslutning. Det er alt lige fra valg af mursten til placering af køkken. Rigtig mange mennesker skal indover med hver deres viden. Det er alt lige fra en bygningskonstruktør, til tømrere, VVS’er, elektrikere, mv. Det er uhyrevigtigt at alting står skarpt og alle processer går op i en højere enhed. Når et nybyggeri står færdigt, er det som regel ensbetydende med at der står en familie, som skal af med deres hus.

Huskøb og hussalg

Når et salg står for døren, skal der ske en grundig gennemgang af huset eller lejligheden. Dette kræver, at der er en byggesagkyndig med en solid byggeteknisk viden, der kan tilse huset eller lejligheden for fejl og mangler. En byggesagkyndig udarbejder en byggeteknisk rapport, tilstandsrapport, foretager energimærkning og el-eftersyn. På den måde kan sælger selv få et overblik over hvad der skal udbedres eller hvad der eventuelt kan forhandles pris på ved slag. Find din byggesagkyndige her.

Tilstandsrapportens funktioner

Tilstandsrapporten er blevet opdateret og rummer et bedre overblik over hvilke fejl og mangler der er tilstede. Den tidligere tilstandsrapport indeholdt K1-K3, som er en rangering i forhold til hvor slemme fejlene er. K1 er den laveste rangering, hvor det blot er fejl der evt. skal udbedres, da det fx på sigt kan give en fugtskade. K3 er slemme fejl og mangler, som skal udbedres inden for meget kort tid.

I dag er tilstandsrapporten inddelt i farverne grå, gul og rød. Grå svarer til K1, gul til K2 og rød til K3. Det giver et langt større overblik når man som køber, scanner en tilstandsrapport i for problemer ved boligen. Tit og ofte er det ikke en grundig læsning der foregår i første omgang, da der bliver kigget mange boliger igennem. Derfor er det blevet langt hurtigere at sortere boliger fra, som har rigtig mange røde felter. Medmindre man selvfølgelig er ude efter et godt håndværkertilbud.

Brug en byggesagkyndig når du skal købes hus

En byggesagkyndig er ikke kun brugbar når der skal sælges hus. Flere byggesagkyndige tilbyder også købergennemgang ved hus-/ejendomskøb. På den måde kan man være sikker på at der ikke er noget der bliver overset i forhold til den byggetekniske tilgang man selv har. Det kan være e kæmpe fordel, da den byggesagkyndige altid ved hvad han skal kigge efter – også fordi det kan være en overskueligt hvis man er ude på fremvisning, hvor alle sælgers ting stadig står.